Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”


Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Sluiten

Mensen verrassen, raken, vermaken en verbinden. Dat is wat Lidwien Hupkens doet. Met haar verbeeldingskracht brengt ze ideeën en verhalen van de stad tot leven. Als creatief directeur van Stroom Events bedenkt en realiseert ze talloze culturele projecten én zet ze zich in voor startende podiumkunstenaars in Breda. We ontmoeten haar daarom ook bij het Chassépark. “Als je samen iets creëert, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Van rechten naar theater
Lidwien zat vroeger altijd met haar neus in de boeken. Wellicht dat ze daar, in de bibliotheek, haar verbeeldingskracht aanwakkerde. Ondanks haar liefde voor verhalen en verbeelding, wilde Lidwien sinds de middelbare school iets doen met rechten. Mensenrechtenadvocaat om precies te zijn. En zo koos ze na de middelbare school voor Utrecht, waar ze rechten zou studeren. Het bleek geen match te zijn, vertelt ze. “Toen ik eenmaal rechten ging studeren, kwam ik erachter dat ik het eigenlijk niet zo leuk vond. Ik heb mijn studie wel afgemaakt, maar mijn hart lag ondertussen al ergens anders, namelijk bij theater. Ik was een dromerig type en kwam er in het theater achter dat ik mijn fantasie en ideeën kon realiseren. Ik wist toen dat ik op de plek was waar ik hoorde. Via mijn studentenvereniging ben ik terecht gekomen bij Theater de Kikker in Utrecht. Daar organiseerde en programmeerde ik verschillende theaterproducties en dat vind ik eigenlijk nog steeds het leukste om te doen.”

BDD_SMAAKMAKERS23_Lidwien-1 - bereikbord kopie.jpg

Vechten voor cultuur
Daarom is Lidwien nog steeds actief in de wereld van theater. Vanaf het moment dat Lidwien voet zette in het theater, is het onderdeel geworden van haar leven. Ze zet zich nu onder andere in voor Bredase starters in theater en podiumkunsten in haar rol als bestuurslid bij Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda. “Vandaag de dag is het ontzettend moeilijk om in die wereld als starter iets neer te zetten. Sowieso is dat in een land als Nederland nogal moeilijk, terwijl een rijke culturele sector zoveel meerwaarde heeft. Cultuur zorgt voor kleur, vernieuwing en verbinding maar laat ons ook nadenken, vragen stellen, lachen en ontspannen. Kunstenaars kunnen heel goed omgaan met onzekerheid. Daar kunnen we in deze tijd als mens, bedrijf of instantie veel van leren. Daarom stimuleer ik podiumkunsten in Breda.”

Impactvolle evenementen
Daarnaast houdt Lidwien zich in het dagelijkse leven voornamelijk bezig met het bedenken en realiseren van allerlei culturele projecten en evenementen. Van kleinschalige tot reusachtige evenementen, Lidwien krijgt er ontzettend veel energie van. Als voorbeelden noemt ze de recente Blind Floor en het wat langer geleden 750 jaar bestaan van Breda. “Bij de Blind Floor zie je echt wat voor effect zo’n cultureel project heeft op de stad. Elke keer dat ik er was, hing er gewoon een fijne sfeer. Je zag hoe mensen even een moment namen en samen hun plezier eruit haalden. Zo zie je dat dit soort dingen helemaal niet groots of meeslepend hoeven te zijn. Juist door de kleinschaligheid en intiemere setting maken dergelijke projecten impact. Daar tegenover staan projecten zoals Breda750. Ook dat is ontzettend leuk om te doen omdat je dan met heel de stad samenwerkt om iets groots neer te zetten. Het is mooi om te zien wat je dan met z’n allen voor elkaar kunt krijgen.”

Lidwien_Smaakmaker_4x52.jpg

De culturele toekomst van Breda
We vragen Lidwien hoe ze Breda het liefste ziet over 20 jaar als het gaat om evenementen en haar specialisme. “Als we kijken naar hoeveel evenementen er 20 jaar geleden waren en hoeveel dat er nu zijn, zie je dat er ontzettend veel bij is gekomen. We hebben veel mooie vooraanstaande culturele festivals en initiatieven erbij gekregen zoals bijvoorbeeld BredaPhoto en Blind Walls Gallery. Ik denk wel dat er nog steeds ruimte is voor verbetering. We zijn goed op weg om als stad kwaliteit neer te zetten, maar er kan zéker nog een tandje bij. Ik hoop dat ik daar mijn bijdrage aan mag blijven leveren”, vertelt ze met een lach.

Maak samen iets moois
Voor wie zelf ook op cultureel gebied iets wil neerzetten, heeft Lidwien nog een afsluitende tip. “Ik denk dat wanneer je met elkaar iets moois wilt maken, je in staat moet zijn om te luisteren naar de creativiteit van iemand anders. Je kunt zelf een heel mooi idee bedenken en daar moet je dan uiteraard keihard voor werken om dat te realiseren. De truc is dat je betrokken mensen vrijlaat in hun creativiteit zodat jouw idee nóg beter wordt.”

Lidwien is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Irene de Bruijn

Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Bekijk smaakmaker

Pim van Ginneken

Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

4x5_Smaakmakers3_kopie.jpg

“De eenheid en verbroedering die we tijdens het carnavalsfeest meemaken, hoeft zich niet te beperken tot die vijf dagen per jaar.”

Pim van Ginneken
Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen