ELISAH_Smaakmaker_4x52.jpg

"Als we oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben, zou de maatschappij er anders uitzien."


Elisah Pals
Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

Sluiten

Wie duurzaamheid zegt, zal ongetwijfeld Elisah Pals noemen. Als oprichter van Zero Waste Nederland en Bredase klimaatburgemeester zet Elisah zich in om van Breda (en Nederland) een groenere plek te maken. In een maatschappij waar het voornamelijk draait om consumptie en het hebben van spullen gaat zij juist tegen de stroming in. “Hoe fijn is het om niet altijd maar meer en meer na te jagen, maar genoegen te kunnen nemen met genoeg? Als we met z’n allen oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben zou de maatschappij er anders uitzien.”

Vanzelfsprekend duurzaam
Als kind was Elisah altijd buiten. Van hutten bouwen en in bomen klimmen tot kastanjes rapen en helpen in de tuinen van haar opa’s. Het buitenleven heeft Elisah altijd al getrokken. We vroegen haar waar die passie voor de planeet en een duurzaam leven vandaan komt. Elisah vertelt: “Ik denk dat mijn opa het zaadje heeft geplant om zorgzaam te zijn voor je omgeving en de planeet. Hij leerde ons dat wanneer je goed zorgt voor de natuur en de tuin, de natuur dat ook weer teruggeeft. Dat betekent ook dat je helemaal niet zoveel moet nemen van de natuur. Dát pas ik toe op allerlei situaties en dat vind ik ook erg logisch om te doen.” En dat doet Elisah ook. Ze adviseert en motiveert verschillende bedrijven in en rondom Breda hoe ze hun afval kunnen verminderen. Daarnaast is ze al twee keer tot Bredase klimaatburgemeester benoemd. Als Bredase klimaatburgemeester zet ze zich in om de onderwerpen van de energietransistie te vertalen naar de inwoners van Breda over hoe ze zelf een concrete, positieve bijdrage kunnen leveren aan het klimaat. 

Zelf doen én anderen meenemen
Sinds 2015 paste Elisah haar leefstijl zodanig aan dat ze bijna geen afval meer produceerde. Maar toen ze op een afgelegen strand stond waar allemaal plastic aanspoelde, wist ze dat ze het grootser aan moest pakken. “Ik dacht bij mezelf: Het is leuk wat ik allemaal in mijn eigen leven aan het perfectioneren ben, maar als niemand met me meedoet heeft het geen effect. Ik had door de jaren heen al veel verschillende tips verzameld om afval te voorkomen, die ik begon te delen op een Facebookpagina. Zo ben ik begonnen met Zero Waste Nederland. Dat groeide uit tot een beweging met nu zeventigduizend volgers en zo ben ik uiteindelijk ook begonnen als professional op het gebied van afval verminderen en verduurzamen.”

BDD_SMAAKMAKERS23_Elisa-1 - bereikbord.jpg

Duurzaamheid hoeft niet moeilijk te zijn
In het dagelijkse leven houdt Elisah zich nu bezig met het oplossen van het afvalprobleem. Dat doet ze in de rol als adviseur, als spreker, als gedragspsycholoog, als ondernemer en als bewoner van Breda. Eén van haar doelen is om duurzamere keuzes gemakkelijk, leuk, normaal en voor de hand liggend te maken. We vroegen haar hoe ze dat doet. Ze lacht en vertelt: “Ik kan best lui zijn, als iets voor mij te veel moeite kost doe ik het misschien één keer en dan stop ik er weer mee. Het is geen rocket science om duurzamer te leven en als ik het kan, dan kan iedereen het. Ik wil dan ook aan iedereen laten zien dat het makkelijk én leuk kan zijn! Begin met het plakken van een NEE-NEE sticker op je deur, zo bespaar je al een hoop ongevraagd papierafval en raak je niet in verleiding om spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je op pad gaat om spullen te kopen, kies er dan voor om naar de markt te gaan. Zeker in Breda is er elke dag wel ergens een markt te vinden waar je verpakkingsvrij en lokaal boodschappen kunt doen. Voor kleding kun je terecht bij tientallen tweedehands kledingwinkels, zeker in Breda. Onderschat ook niet hoeveel producten je zelf kunt maken! Denk bijvoorbeeld aan tandpasta, deodorant, schoonmaakproducten en mascara. Die producten zijn ook nog eens dierproefvrij en vrij van microplastics.”

Spreek je uit
Naast de praktische tips voor een duurzamere levensstijl vroegen we Elisah ook of ze tips heeft voor mensen die zelf iets met hun passie willen doen. Vastberaden vertelt ze: “Maak jezelf vooral niet te klein. Als jij ergens achterstaat, iets wat jij belangrijk vindt, dan mag je dat best uitdragen. Trek een grote broek aan en ga er gewoon voor. Spreek je uit!”

ELISAH_Smaakmaker_4x54.jpg

De ambitie voor de toekomst
Elisah ziet nog voldoende ruimte en kansen om ons denken en handelen op het gebied van duurzaam leven naar een hoger niveau te tillen. “We zijn op een punt dat veel mensen wel duurzamer willen leven, maar niet goed weten hoe. Dan ben je heel vatbaar voor greenwashing: oplossingen of producten die groenen lijken, maar het niet zijn. Op dit moment wordt er ontzettend veel aan greenwashing gedaan. Op die manier blijven we overconsumeren, maar dan van ‘duurzamere’ producten. Terwijl veel problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen als ze het gewoon iets minder of anders zouden doen. Een voorbeeld is kleding. In plaats van evenveel kleding kopen van een duurder merk kopen, kunnen we veel beter repareren, ruilen, lenen of zelfs huren. Het aanbod van tweedehands kleding is enorm, er is al genoeg kleding voor de komende zes generaties! Als je zo naar spullen en afval kunt kijken, vraagt dat een andere soort economie. Een andere manier van denken over geld en wat waardevol is. En een andere manier van met elkaar samneleven, waarin we bijvoorbeeld gewend zijn om samen spullen te delen. Ik bouw graag mee aan een maatschappij waarin we elkaar helpen en kijken wat we voor de aarde én voor elkaar kunnen betekenen."

Elisah is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Jibril Qorane

Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."

Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer en Oprichter van Bijles = Kennis

Bekijk smaakmaker

Bredase Kruidenmix

Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

FMO_8211_-_foto_website_en_persbericht.jpg

Maak een smaakvol gerecht met de Bredase kruidenmix en win een dinerbon!

Bredase Kruidenmix
Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

Bekijk smaakmaker

Elisah Pals

Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

ELISAH_Smaakmaker_4x52.jpg

"Als we oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben, zou de maatschappij er anders uitzien."

Elisah Pals
Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

Bekijk smaakmaker

Pim van Ginneken

Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

4x5_Smaakmakers3_kopie.jpg

“De eenheid en verbroedering die we tijdens het carnavalsfeest meemaken, hoeft zich niet te beperken tot die vijf dagen per jaar.”

Pim van Ginneken
Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen