Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"


Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Sluiten

Betrokken, een echte verbinder en een impactmaker met energie voor tien. Dat is Pien Rosmalen. Als journalist, presentator en communicatieadviseur verbindt ze mensen en organiseert ze betrokkenheid. “Mensen worden sterker als ze zich gehoord en gezien voelen, en dat wil ik dolgraag laten zien.”

Pien hoeft niet zo nodig in de spotlights, zolang ze maar wat voor een ander kan betekenen. Als er iets geregeld moet worden wat te maken heeft met participatie, bellen ze Pien. “Voor Stedelijk Museum Breda werk ik mee aan een toegankelijkheidsproject”, vertelt ze enthousiast. “Hoe kunnen we deze plek aantrekkelijker maken voor een breed publiek? Over dat soort dingen denk ik graag na. Hoe kan ik mensen met elkaar verbinden en betrokken maken bij een bepaald onderwerp?”

Verbinden en verrijken
“Ik word heel gelukkig als kwetsbare mensen of mensen met minder kansen hun talent ontdekken en inzetten”, vertelt Pien. Maar hoe krijgt ze zoiets voor elkaar? Zo trommelt ze bijvoorbeeld de Taalambassadeurs van Taalpanel Breda regelmatig op. Dit zijn mensen die uit eigen ervaring weten wat het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hier anderen in adviseren en helpen. “Ik ben samen deze Taalambassadeurs naar het museum gegaan, en dat maakte zoveel los. Ze waren overdonderd. Eén persoon was nog nooit in een museum geweest en kwam helemaal tot rust. Zo mooi om te zien. De ander werd gegrepen door alle prikkels en een bepaald schilderij en moest huilen. Dat zijn de kippenvelmomenten voor mij, daar krijg je toch een brok van in je keel?

Impact maken
Het regelen en organiseren zat er al vroeg in bij Pien. Als kind had ze een eigen natuurtijdschrift, waarvan de opbrengsten naar het goede doel gingen. Haar eerste vrijwilligersbaantje was bij Kinderboerderij Wolfslaar op 12-jarige leeftijd. Als student in Amsterdam was ze onder meer buddy voor aidspatiënten. Impact maken zit in het bloed. “Ik hoop mensen te inspireren om ook iets voor hun stad of dorp te doen. Dat is mijn drijfveer met alles. Je hebt zelf veel meer plezier als je een steentje hebt bijgedragen, dat is echt zo! Het kost weinig moeite, maar het brengt je als persoon heel veel plezier. Bovendien ontmoet je op deze manier heel veel mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Daar ben ik dankbaar voor.”

Plezier brengen
Dat Pien een duizendpoot is, valt niet te ontkennen. Activiteiten voor Ulvenhoutse voetbalclub UVV’40? Reken maar. Pers en publiciteit voor Stichting ’t Kielegat? Ludieke quizzen organiseren met Baas van Breda? Gezelligheidsdier Pien ten voeten uit. Pannenkoeken bakken op de Grote Markt tijdens carnaval terwijl ze die zelf niet eens lust? Typisch Pien. “Als anderen blij zijn, ben ik dat ook”, zegt ze enthousiast. “Ik vind het heel fijn dat ik iets voor Breda kan betekenen. Als ik ergens kan helpen, doe ik dat.”

Moment van rust
“Soms denk ik wel eens: ik stop ermee, ik heb het veel te druk”, vertelt ze. “Maar ik heb het liever te druk dan dat ik niks te doen heb. Ik krijg gewoon heel veel positieve energie van alle leuke projecten die ik doe. Soms moet mijn ‘gewone’ werk wijken voor mijn vrijwilligerswerk en dan zit ik avonden achter elkaar tot laat te werken. Vooral de aanloop naar carnaval toe is chaotisch en druk. Mensen vragen wel eens waar ik de tijd vandaan haal en hoe ik het allemaal gebolwerkt krijg naast een eigen bedrijf en een druk gezin. Mijn antwoord? Hardlopen en paardrijden. Dat zijn mijn meditatiemomenten. Om half 7 ’s ochtends, zonder muziek, genietend van de natuur. Zo maak ik mijn hoofd leeg.”

Pien is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Pien's hoofd zit vol creativiteit en ze staat altijd te popelen om die wilde ideeën te delen met haar omgeving. Iedereen weet ondertussen ook wel dat ze zaken naar een hoger niveau tilt, precies als rozemarijn dat doet. Tel er een dosis vrolijkheid en enthousiasme bij op en niemand kan nog zonder Pien!

 

Andere Smaakmakers

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen