BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”


Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Sluiten

Alles wat Irene de Bruijn doet, wil ze doen met een glimlach. Of ze nu als docent voor de klas staat op de Rooi Pannen, gastvrouw is bij het Chassé Theater, als stagemanager werkt bij het Jazz Festival, een boek over ambitie schrijft of trainingen aan vrijwilligers van MOOIWERK geeft. “Ik vind het fijn om maatschappelijk betrokken te zijn. Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Verknocht aan Brabant
Irene werd geboren onder de rook van Rotterdam, maar belandde met een omweg in Oosteind. Sinds ze voet zette op Bredase bodem in 2008, is ze vrijwilliger. “Op een van de eerste avonden in Breda ging ik in mijn eentje naar café de Beyerd. Best spannend. Al snel kwamen er mensen een praatje met me maken, omdat ze zagen dat ik alleen stond. Eén van hen bleek de teamleider van het Jazz Festival te zijn. Van het een kwam het ander en voor ik het wist, was ik vrijwillig stagemanager bij het Jazz Festival. Ik ben echt in een warm bad terechtgekomen en ik ben helemaal verknocht geraakt aan Breda.”

Glimlach brengen
Mensen een leuke ervaring bezorgen zit bij Irene in het bloed. Als gastvrouw stond ze jarenlang voor de bezoekers van het Chassé Theater klaar. “Als ik mijn pakje aantrek, kom ik automatisch in een gezellige flow samen met de andere vrijwilligers. Het is toch prachtig als mensen met een glimlach het theater verlaten? Daar doe ik het voor; ik vind het speciaal om onderdeel te zijn van een leuke beleving. Net zoals wanneer ik met mijn parapluutje voor de Blue Marble Silver Cornet Band uitloop”

Persoonlijke ontwikkeling
Je kunt niet altijd pieken in het leven en twintig dingen tegelijkertijd doen, ook al vind je alles wat je doet heel leuk. Daar kwam Irene in 2017 achter. “Ik kwam in een dip terecht. Ik kreeg alles wat ik deed gewoon niet gebolwerkt. Het moest anders: ik wilde meer focus. Ik kon de rem niet vinden, maar de rem vond mij wel. Ik gunde mezelf ook geen tijd voor dingen waar ik écht gelukkig van word, zoals lezen en wandelen.”

“Ik ging zelf trainingen en cursussen volgen, onder meer bij de Tientjesacademie in Breda. Die training heeft me veel gebracht. Nu leer ik eerder de signalen kennen, bij mijzelf en anderen. Zo kan ik mezelf meestal forceren om een stap terug te doen als het te veel wordt en kan ik anderen helpen in de herkenning en erkenning van deze signalen. Door beter naar mezelf te luisteren, kan ik nu ook het beste uit mijzelf halen en dit overbrengen naar anderen. Nu plan ik ook een DMI in mijn agenda in: een Date Met Irene. Je moet je eigen momenten creëren om op te laden.”

Trainingen voor vrijwilligers
De levenslessen die ze tijdens haar persoonlijke proces heeft geleerd, probeert ze over te brengen op anderen. Ze schreef een boek ‘Maak werk van AMBITIE!’ en ze geeft gratis trainingen bij MOOIWERK. Dit is een organisatie die andere vrijwilligersorganisaties in Breda helpt door trainingen te geven en vrijwilligers in het zonnetje te zetten. “Met de cursisten ga ik altijd even terug naar vroeger. Wat deden ze graag als kind? Waar werden ze gelukkig van? Een cursist tekende heel graag. Een paar maanden later kreeg ik een berichtje dat hij in de Ardennen zat voor een schildercursus. Dat vind ik mooi. Dat ik iemand kan aanzetten om over dingen na te denken en dat ze dan ook écht de stap maken om iets te veranderen in hun leven.”

Anderen inspireren
Irene doet sinds 2008 vrijwilligerswerk. Waarom heeft ze die intrinsieke motivatie om zoveel voor anderen te doen? “Omdat ik er zelf ook gelukkig van word. Vrijwilligerswerk voegt waarde toe bij iemand anders, maar ook in mijn eigen leven”, vertelt Irene. “En als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dus ga ik er voor de volle honderd procent voor. Zo was ik vroeger als kind al. Ik wil anderen, waaronder mijn leerlingen, ook inspireren om vrijwilligerswerk te doen omdat het je leven echt kan verrijken. Je krijgt er energie van. En op sociaalmaatschappelijk vlak vind ik het fijn dat ik een steentje kan bijdragen, al is het maar een kleintje.”

Irene is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Een flinke portie positieve energie nodig? Dan ben je bij Irene aan het juiste adres. Haar omgeving ziet Irene eigenlijk als motivatiegoeroe, want ze brengt enthousiasme waar ze ook gaat. En daar smult iédereen van!

Andere Smaakmakers

Yassine Ikouaa

Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Yassine_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”

Yassine Ikouaa
Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Bekijk smaakmaker

Raimke Groothuizen

Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

BDD_raimke_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil de docent zijn die ik zelf niet ben tegengekomen"

Raimke Groothuizen
Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Rosine Antersijn

Hartelijke vrijwilliger

rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."

Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen