4x5_Smaakmakers3.jpg

“Ik wil ook gewoon een biertje kunnen drinken en ’s avonds weer veilig thuiskomen”


Lotte van Boxtel
Bredase Ambassadeur van Cultuur

Sluiten

Als bierliefhebber heb je vast wel eens kennis gemaakt met Lotte van Boxtel. De voormalig manager van bierlokaal BRACK heeft in de afgelopen jaren samen met het team van BRACK een ijzersterk concept neergezet in het Havenkwartier. Mocht je voor wat voor reden BRACK gemist hebben, kan het zijn dat je Lotte hebt ontmoet als gepassioneerd ambassadeur van cultuur in Breda of als voorvechter van de veiligheid van vrouwen op straat. Met andere woorden: Lotte is actief in de stad! Zowel in de horeca als op uiteenlopende (culturele) evenementen.

Cultuur kan deuren openen
Lotte zet zich al langere tijd in voor de cultuur van Breda. Wat haar betreft mag het culturele niveau een tandje hoger. Zeker als ze kijkt naar de kansen en mogelijkheden die jonge makers in de stad hebben. Ze legt uit: “Cultuur is vloeibaar en hoeft zich niet vast te houden aan één vorm. Op dit moment vind ik dat er vooral een podium wordt gegeven aan ‘ouderwetse’ cultuur, terwijl cultuur voor jongeren een beetje vervalt. Ik vind dat iedere 50-plusser die actief is in cultuur gelinkt moet worden aan een 30-minner. Dan krijg je kennis met een frisse blik en dat is volgens mij juist een hele goede combinatie. Cultuur kan zó veel deuren openen. Het zorgt voor verbinding, vernieuwing en het zet je aan het denken. Dat is iets wat volgens mij altijd goed is voor een stad.”

Het Havenkwartier als cultureel centrum
Lotte houdt met hart en ziel van het Havenkwartier. Ze is er tenslotte jarenlang actief geweest als bedrijfsleider van bierlokaal BRACK. Volgens Lotte zijn het juist de plekken zoals het Havenkwartier die de stad maken en die plekken zouden we moeten koesteren. “Ik probeer mezelf op te stellen als een soort bondgenoot voor de jongeren in Breda. Dat deed ik bijvoorbeeld bij BRACK, waar ik de achterste hal beschikbaar stelde voor iedere creatieveling die daar gebruik van wilde maken. Zelf ben ik misschien niet creatief op papier of met een penseel, maar ik kan kunstenaars en makers die vastlopen wel een handje helpen door te faciliteren, te luisteren en mee te denken. Daarbij wil ik vooral jonge makers aanmoedigen en hen laten weten dat het oké is om fouten te maken. Bij BRACK was daar altijd plek voor, maar ook zeker bij poppodium Phoenix, Bloos en Pier15. Daarom zijn die plekken juist zo belangrijk.”

BDD_SMAAKMAKERS23_Lotte-2.jpg

Iedereen veilig thuis
Naast cultuur maakt Lotte zich hard voor de veiligheid van vrouwen in de straten van Breda. Samen met haar compagnon Lieke van Egmond zette ze het evenement ‘Stout en Straatverlichting’ neer waarbij de veiligheid van vrouwen op straat en de straatverlichting in Breda kritisch onder de loep werden genomen. Lotte vertelt: “Ik wil ook gewoon bier kunnen drinken en ’s avonds weer veilig thuiskomen. Je zicht op straat helpt al heel erg met het inschatten van de situatie waarin je jezelf bevindt. Ikzelf wil heel graag ’s nachts door het park kunnen fietsen, want dat is de snelste route naar mijn huis. Het feit dat ik als 34-jarige vrouw met een best wel een grote mond dat niet durf, vind ik heel erg. Als individu kan ik niet een hele groep mensen opnieuw opvoeden. Er zullen altijd mensen zijn met kwade bedoelingen. Wat ik wél kan doen is mezelf laten horen zodat er hopelijk middelen komen waardoor mensen hun eigen veiligheid beter kunnen inschatten. Met die gedachte hebben we ‘Stout en Straatverlichting’ georganiseerd, een bier-gerelateerd evenement waar we het gesprek over dit onderwerp openen. ”

4x5_Smaakmakers2.jpg

Pijlen gericht op de toekomst
Nu Lotte haar hoofdstuk bij BRACK heeft afgesloten, richt ze zich op de toekomst. Ze geeft aan dat ze betrokken wil blijven in Breda en zich nóg meer wil inzetten op maatschappelijk vlak. Hoe dat zich uit, is nog een puzzel. “Breda kan meer dan dit. Breda is zo’n mooie stad en heeft onwijs veel toffe plekken en initiatieven. Ik vind het belangrijk dat die verschillende aspecten van de stad naast elkaar kunnen blijven bestaan. Breda hoeft zich niet vast te houden aan één imago. Het is oké om een binnenstad te hebben met bruine kroegen waar de gezelligheid zich uit in bier en bitterballen, terwijl je ook een skatepark hebt waar creatieve mensen samenkomen. In Breda is daar ruimte voor en ik vind het belangrijk dat er genoeg plekken zijn waar mensen zich welkom voelen. Daarbij is het belangrijk om de waarde van cultuur te beschermen. Voor iedereen die dit gevoel deelt en meer wil betekenen voor de stad of het juist anders wil aanpakken, wil ik graag als tip meegeven om altijd in gesprek te gaan met de verschillende mensen die hier wonen. Probeer altijd naar elkaar te luisteren. Ieder idee is waardevol, alleen samen maken we er iets moois van.”

Lotte is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Pim van Ginneken

Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

4x5_Smaakmakers3_kopie.jpg

“De eenheid en verbroedering die we tijdens het carnavalsfeest meemaken, hoeft zich niet te beperken tot die vijf dagen per jaar.”

Pim van Ginneken
Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

Bekijk smaakmaker

Rosine Antersijn

Hartelijke vrijwilliger

rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."

Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen