Yassine_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”


Yassine Ikouaa
Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Sluiten

Yassine Ikouaa brengt Breda in beweging. Met zijn passie voor kickboksen en zijn doorzettingsvermogen is de voormalig professioneel kickbokser een echte heavy hitter en raakt hij een belangrijke doelgroep in de stad, namelijk de jeugd. De disciplines die hij leerde tijdens zijn jongere jaren als kickbokser, brengen hem naar waar hij nu staat: een trotse en gedreven Bredanaar met hart voor de stad én voor alles wat hij doet. Hij is succesvol ondernemer, vader en vriend. “Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”

Kickboksen als basis
Yassine is een geboren en getogen Bredanaar. Hij groeide op in Boeimeer, maar ging naar school aan de overkant, in het Heuvelkwartier. Dat zorgde ervoor dat Yassine verschillende kanten van Breda leerde kennen. Als kind had hij niet veel nodig; hij was vaak buiten te vinden met zijn leeftijdsgenoten om te voetballen en hij maakte deel uit van een breakdance-team. Pas later op de middelbare school maakte hij kennis met het kickboksen, de sport die de basis zou vormen voor wie hij nu is. “Ik ben van nature geen echte knokker, maar door het kickboksen heb ik mezelf echt leren kennen. Net als in het kickboksen zijn er soms momenten in het leven waar je even doorheen moet. Je krijgt er ontzettend veel doorzettingsvermogen van en ik vind het tof hoe kickboksen mij op een bepaalde manier heeft gemaakt tot wie ik nu ben.”

Van advocatuur tot (maatschappelijk) ondernemer
Na de middelbare school koos Yassine om rechten te studeren. De advocatuur en het maatschappelijke werkveld spraken hem altijd al aan. Zo is hij na zijn afgeronde studie in het sociale domein terecht gekomen als jurist. Ondertussen had Yassine al plannen voor zijn eigen onderneming. “Ik heb een tijd lang bij verschillende gemeentes gewerkt als jurist in het sociale domein. Ik was toen voornamelijk bezig met mensen die in aanmerking kwamen met een uitkering. In de tussentijd had ik Kickfit wel al opgericht. Mijn gedachte erachter was dat ik het kickboksen voor iedereen toegankelijk wilde maken. Zo kan iedereen werken aan hun doorzettingsvermogen, zoals ik dat ook ooit als klein onzeker jongetje uit Boeimeer deed.”

BDD_SMAAKMAKERS23_Yassin-2 - wide shot bereikbord kopie.jpg

Voor de jeugd
En zo groeide Kickfit uit tot een waar begrip in Breda. Bij Kickfit kun je onder andere deelnemen aan diverse groepslessen zoals bokszak- en functionele trainingen, maar ook indoor cycling. Het is dé plek waar mensen aan hun mentale en fysieke fitheid werken. Jongeren vormen daarbij een belangrijke doelgroep bij Kickfit. Yassine legt uit: “Jongeren zijn de toekomst. Ik heb zelf altijd van alles kunnen doen en dat gun ik iedereen, zeker de jeugd. Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en ik wil hen graag helpen en meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven. Ik neem ze mee op sleeptouw en probeer bijvoorbeeld met een training ervoor te zorgen iemand zich kan ontladen of juist zichzelf op kan laden. Al draag ik maar 1% bij, soms is dat genoeg voor een positieve verandering.”

Een échte smaakmaker
Naast een gedreven coach en jeugdprofessional is Yassine een ervaren ondernemer met passie voor eten. Samen met Soulimane brengt hij letterlijk geur en smaak naar de stad met Souk Tajine. Een webshop voor unieke, handgemaakte Tajines. We vroegen hem hoe hij op dat idee kwam. “Ik heb zelf een Marokkaanse achtergrond en ik nam altijd na mijn reis naar Marokko cadeautjes mee voor kennissen en vrienden. Toen we door corona genoodzaakt waren om Kickfit tijdelijk te sluiten, besloot ik om samen met een goede vriend Souk Tajine op te richten. Ik wilde ondanks de lockdown iets positiefs doen omdat ik daar veel meer energie van krijg in plaats van wachten. We begonnen als klein winkeltje waar Soulimane zich bezighield met Marokkaanse delicatessen en ik met de Marokkaanse Tajines. Nu hebben we besloten om als webshop door te gaan. Daarnaast kunnen mensen wel bij ons terecht voor kookworkshops. We krijgen veel positieve reacties van de bewoners, want dit had Breda eigenlijk nog niet. Door Souk ben ik ook echt van koken gaan houden”, vertelt Yassine lachend.

Yassine_Smaakmaker_4x52 kopie.jpg

Positieve instelling
Dat Yassine moeilijk stil kan zitten, is wel duidelijk. Met zijn nieuwste onderneming, Waterbike, brengt hij Breda letterlijk in beweging. Hij staat altijd in de startpositie voor iets nieuws en helpt daarbij ook graag zijn medemens. “Ik haal meer energie uit nieuwe dingen ondernemen in plaats van ergens in te blijven hangen. Dat is voor mij erg vanzelfsprekend maar voor de ander misschien niet. Daar wil ik ook een helpende hand in bieden, al is het met een tip of een goed gesprek! Als tip wil ik graag meegeven dat je iets moet doen waar jij je goed bij voelt, maar blijf daarbij altijd realistisch. Als je besluit om ergens aan te beginnen, ga er dan vol voor. Hoe dan ook leer je daar altijd van.”

Yassine is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Lidwien Hupkens

Creatief directeur bij Stroom Events

Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Bekijk smaakmaker

Liek van Egmond

Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder

DD-Smaakmakers2024_Liek-2_kopie.jpg

"Ik houd Breda aan zijn woord."

Liek van Egmond
Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen