BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"


Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Sluiten

Lucienda Dap helpt Bredase jongeren met het vinden van hun passie en een baan waar ze blij van worden. “Ik weet zelf hoe moeilijk het is om erachter te komen wat je écht leuk vindt. Daarbij heb ik vroeger ook hulp bij gehad van professionals. En nu doe ik hetzelfde voor anderen: samen op zoek gaan naar wat iemand diep van binnen gelukkig maakt.”

In 2018 besloot Lucienda haar opdracht als zzp’er bij de gemeente op te zeggen en Het Activeringshuis te beginnen. “Ons doel is om mensen te helpen met het vinden van een baan waar hun hart een sprongetje van maakt”, vertelt Lucienda. “Door middel van een talentenmeting, verschillende workshops van mensen uit het werkveld en sportactiviteiten komen we er gaandeweg achter wat iemand drijft. We merken dat keuzes maken moeilijk is voor jongeren. De grootste les die we willen meegeven is: durf keuzes te maken vanuit je hart. We willen alleen mensen helpen die écht gemotiveerd zijn, want uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Wij geven alleen een duwtje in de juiste richting.”

Talent in kaart brengen
Lucienda is een echte verbinder met passie voor haar vak. “Het liefst doe ik alle kennismakingsgesprekken zelf; ik zie snel richtingen die goed bij die persoon passen.” In vier jaar tijd heeft Lucienda, samen met haar team, al 450 mensen geholpen met het vinden van hun talent en een passende baan. “We helpen vooral jongeren, maar in principe is iedereen welkom bij Het Activeringshuis. We helpen mensen met het kiezen van een studie, hun eigen onderneming op te zetten, of bij het vinden van een leuke baan. Eigenlijk is alles mogelijk, als je maar durft te kiezen.”

Keuzes maken
Lucienda komt uit een gezin van zeven kinderen en is opgevoed door haar moeder. “Mijn moeder zei altijd: ‘Je kunt alles bereiken wat je wil, maar behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wil worden.’ Daar houd ik mezelf aan vast”, vertelt ze. Voor Lucienda duurde het heel wat jaren voordat ze erachter kwam wat ze echt leuk vond. “Ik heb vanaf het moment dat ik kon werken gewerkt; van de Albert Heijn en het Kruidvat tot de gemeente. Ik heb een tijdje Pabo gedaan en uiteindelijk ben ik intern verder opgeleid in deeltijdstudies, waaronder Pedagogiek en Algemeen Bestuurlijk Juridische zaken. Mijn eerste ‘volwassenbaan’ was bij de afdeling Burgerzaken op het gemeentehuis, bij de paspoorten en rijbewijzen. Ik heb van alles gedaan; ik weet hoe moeilijk het is om keuzes te maken als je jong bent. Door veel te proberen, wist ik wat ik wel en niet leuk vond. Ik heb ook hulp gehad van specialisten om mijn pad te ontdekken. Er was altijd wel iemand die mijn kwaliteiten zag. Nu wil ik diegene zijn en doe ik hetzelfde voor anderen: ik zie talenten die ze zelf nog niet zien.”

Tussen wal en schip
"Er komen veel mensen over de vloer bij Het Activeringshuis die van ver moeten komen en bijvoorbeeld een uitkering krijgen”, vertelt Lucienda. “Deze jongeren zijn vaak in beeld en worden al geholpen door verschillende partijen, zoals de gemeente. Maar bij ons kunnen ook jongeren zich aanmelden die hbo of universitair geschoold zijn. Over deze groep wordt vaak gedacht: zij weten wel wat ze leuk vinden en redden zich wel. Maar zo werkt het niet. Deze mensen vallen tussen wal en schip, maar kunnen wel bij ons aankloppen voor hulp.”

Succesverhalen
“Een tijdje geleden kwam er een jongen bij ons die in de bijstand zat. Ik dacht nog: het wordt een uitdaging om jou aan het werk te krijgen. Hij pimpte zelf schoenen en kleding, maar hij dacht dat hij daar geen geld mee kon verdienen, omdat hij dat steeds van andere mensen te horen kreeg. Wij hebben hem geholpen met een ondernemersplan en hij is inmiddels financieel onafhankelijk. Als ik dat te horen krijg, ben ik echt trots. Zo zie je maar: never give up on your dreams, you never know how close you are.”

Lucienda is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Er waait een frisse wind door Breda, namelijk: Lucienda! Haar relaxte karakter werkt op iedereen kalmerend. Ze is net als munt een geweldige heelmeester. Bij Lucienda klop je aan voor een goed gesprek en een kopje verse thee. Muntthee natuurlijk. 

Andere Smaakmakers

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Rene Oomen

Radio- en documentairemaker

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"

Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Bekijk smaakmaker

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen