Liesbeth_van_Well.jpg

"Ik geef mensen die niet zo snel gehoord worden een stem"


Liesbeth van Well
Beelddenker

Sluiten

Liesbeth van Well is vooral bekend als hoedenmaker. Al jarenlang ontwerpt ze de Prinsjesdaghoeden van het Bredase Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Maar Liesbeth maakte veertig jaar geleden ook al deel uit van het eerste filmcollectief in Nederland, de zogenaamde ‘Kritiese Filmers’. Deze groep geëngageerde filmmakers stelden inhoud en vorm gelijk. Het was hen vooral te doen om films te maken en vertonen die maatschappelijke discussies los zouden maken. Zij deden dat door persoonlijke verhalen in hun films centraal te stellen. Die overtuiging zie je nog steeds terug in haar werk: “Onderschat niet de kracht van verhalen. Verhalen veranderen meningen.”

 

“Ik heb ’De wederopbouw in eigen persoon’ ontmoet. Zijn naam is Cock van Blerck en ik heb samen met mijn zoon (Dabbe van den Brand) een film over hem gemaakt. De nu 86-jarige Cock woont al zestig jaar in Breda en vertelt in die film zijn levensverhaal. Over de periode dat hij opgroeide in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat hij de bombardementen maar ternauwernood overleefde. Nog altijd speelt dit een prominente rol in zijn leven. Diezelfde man zie ik twee keer in de week bootcamples geven aan ouderen in het Chassépark. Dan denk ik: dit verhaal moet verteld worden. Deze man is de wederopbouw in eigen persoon. Hij wist, ondanks zijn nare oorlogservaringen, zijn leven een positieve draai te geven door middel van sport. Mensen zoals hij zijn een voorbeeld voor anderen.” De film wordt vertoond in oktober tijdens de maand van de geschiedenis bij Stadsarchief Breda.

 

Liesbeth van Well is geboren en getogen in Breda, had er vroeger nooit zoveel mee, maar geeft nu schalks toe dat ze steeds chauvinistischer wordt. Naast Bredase onderwerpen zoals haar filmportret van Cock van Blerck en van grafisch ontwerper Gert Baaten die 40 jaar café de Bommel tijdens carnaval ambachtelijk ‘versierde’, zijn de films van Van Well verre van regionaal. Eerder universeel. “Ik probeer mensen met mijn films een stem te geven.” Samen met kunstenaar Marianna Geraci maakte ze de film ‘Take me to the Sea’ waarin nieuwkomers poëtische teksten over hun vlucht voordragen aan zee. Deze was te zien in Stedelijk Museum Breda. Na afloop van de vertoning konden de aanwezigen met hen in gesprek. Verder zit Liesbeth in de stuurgroep van Buddy to Buddy Breda waarin nieuwkomers gekoppeld worden aan stadsgenoten om samen wegwijs te worden in het Bredase leven.”

“Hoe regionaal of hoe internationaal de thema’s ook mogen zijn, de wereld ligt voor Liesbeth binnen handbereik: “In Breda vind je de hele wereld. Er wonen hier zoveel bijzondere mensen van allerlei nationaliteiten en ieder heeft zijn eigen verhaal. Ik zou van allemaal wel een filmportret willen maken!” Om die bijzondere mensen onder de aandacht te brengen, organiseert Liesbeth met organisatie B-in motion ontmoetingsreizen in de stad. In groepen van vijf mensen kunnen particulieren en bedrijven op bezoek bij een selectie van 200 bijzondere Bredanaars. “Je doet op die dag drie adressen aan en ontmoet spirituele en markante mensen of kunstenaars. Je komt in contact met Bredanaars die je normaal niet tegenkomt en je wereld verrijken. Ik nodig je van harte uit om hun verhaal te komen horen.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Gerard van den Berg

Vrijwilliger in de kunst- en cultuursector

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Kunst is voor een stad het cement van de samenleving”

Gerard van den Berg
Vrijwilliger in de kunst- en cultuursector

Bekijk smaakmaker

Jibril Qorane

Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."

Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer en Oprichter van Bijles = Kennis

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Irene de Bruijn

Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen