DD-Smaakmakers2024_Tim-2_kopie.jpg

"Ik houd(t) van Breda."


Tim van den Burg
Oprichter Belcrum Beach, initiator van STEK en kwartiermaker

Sluiten

In elke stad vind je braakliggende terreinen. De vraag is wat je ermee doet. In Breda hebben we daar Tim van den Burg voor. Tim heeft namelijk al een aantal braakliggende terreinen omgetoverd tot, voor veel Bredanaars, waardevolle plekken. Denk bijvoorbeeld aan Belcrum Beach, STEK, het vroegere Brack of het recente stadspark ‘t Zoet. Daarnaast weet hij raad met de omgehakte bomen van de stad. Met Bredase Bomen geeft hij, in samenwerking met de Gemeente Breda, deze bomen een tweede leven. Als stadsbankje, als picknicktafel, als tafelblad of als kruk: je vindt ze overal terug in Breda. “Het leuke aan placemaking is dat je iets neerzet voor de stad en dat je ziet dat mensen ervan genieten.”

Belang van braakliggende terreinen
De omvang van de braakliggende terreinen was opgeteld driemaal zo groot als de binnenstad van Breda. Waar vroeger kinderen nog vrij konden spelen, zijn deze gebieden nu afgesloten om veiligheidsredenen. Tim vond dat hier verandering in moest komen—waarom zou je zulke waardevolle ruimte ongebruikt laten? Met die gedachte startte hij initiatieven zoals Belcrum Beach, het stadsstrand van Breda. “Braakliggende terreinen zijn niet alleen een bron van creativiteit, maar dragen ook bij aan de leefbaarheid van een omgeving. De Veilingkade stond vroeger bekend om criminaliteit. Toen we het gebied gingen herontwikkelen, onder andere met Belcrum Beach en STEK, zorgde dat voor meer sociale controle. Het gebied kwam tot leven en transformeerde in een aantrekkelijke stadswijk. Voor Bredanaars werd het een plek met betekenis”, vertelt Tim.

Broedplaatsen bouwen
De placemaking van Tim hield niet op bij Belcrum Beach. In 2015 begon hij aan een nieuw stukje in Breda, dat later bekend werd als creatieve en duurzame broedplaats STEK. Hij vertelt: “In Breda vond ik dat er meer ruimte moest zijn voor mensen die een idee willen opstarten. Bovendien deed Breda mee aan de competitie voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018, wat de aanleiding vormde om een creatieve broedplaats te beginnen naast Belcrum Beach. Het concept van STEK is op zich niet nieuw, maar wat wij uniek hebben gemaakt, is dat ondernemers die meer bijdragen aan het terrein van STEK minder huur hoeven te betalen. Hierdoor werd de plek niet alleen circulair, maar ook duurzaam en zelfvoorzienend. STEK hoeft zich echter niet te beperken tot alleen dit terrein; het is juist interessant om de stad en haar inwoners te betrekken bij de ondernemers, zodat we samen van Breda een nog toffere plek kunnen maken.”

DD-Smaakmakers2024_Tim-1 kopie.jpg

Duurzaamheid & Bredase Bomen
De plekken die Tim in de stad neerzet en de initiatieven waar hij bij betrokken is zijn veelal gericht op duurzaamheid. Waarom eigenlijk? Tim legt uit: “Ik vind dat we gewoon ons best moeten doen voor de wereld. Daarom zijn plekken als Belcrum Beach en STEK zo gericht op duurzaamheid. In het geval van Bredase Bomen ben ik dat begonnen omdat er een heleboel bomen in Breda werden gekapt die vervolgens de oven in zouden gaan. Dat is volgens mij het verkeerde signaal wat je dan afgeeft. Daarom zijn we Bredase Bomen gestart, om die gekapte bomen weer terug te geven aan de openbare ruimte. Daar maken we van alles van, maar meestal is het wel gericht op meubilair. Zo zie je in het stadspark ’t Zoet parkbankjes en tafeltjes die gemaakt zijn van Bredase bomen. Het zaagsel geven we vervolgens aan rokers of mensen met een moestuin. Je ziet dat mensen het waarderen. Kijk bijvoorbeeld ook naar de bomen die recent zijn gekapt bij de Baronielaan. Daar willen we bijvoorbeeld een plankje of een tafeltje van maken, voor de mensen uit die buurt. Die bomen betekenden veel voor de buurtbewoners.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

DD-Smaakmakers2024_Tim-3 kopie.jpg

Klein beginnen met grootse effecten
De inzet van Tim wordt gewaardeerd. Wat vindt Tim zelf van zijn werk als kwartiermaker? Hij vertelt: “Het is leuk om te zien hoe dingen gaan lopen wanneer je eenmaal ergens aan begint. Dat zag ik ook bij Belcrum Beach dat toen ging leven. Het leuke aan placemaking is dat je iets neerzet voor de stad en dat je ziet dat mensen ervan genieten. Belangrijk is om klein te beginnen. Als je groots wil beginnen zit er veel risico aan vast, maar begin je klein dan is het goed te doen. Als je dan erachter komt dat iets niet mogelijk is, dan is dat ook niet zo erg of weet je met een omweg nog steeds daar te komen waar je wil komen.”

Tim is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Nora Kasrioui

Oprichter Brood en Rozen en maatschappelijk betrokkene

DD-Smaakmakers2024_NORA-1_kopie.jpg

"Liefde voor gelijke kansen."

Nora Kasrioui
Oprichter Brood en Rozen en maatschappelijk betrokkene

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Rene Oomen

Radio- en documentairemaker

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"

Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen