klein3.jpg

"Ik laat Breda dansen van plezier."


Tijn Kapteijns
Festivaldirecteur van o.a. Ploegendienst Festival en oprichter Kairos

Sluiten

Voor de levensgenieters onder ons is Tijn Kapteijns geen onbekende. Als festivaldirecteur van onder andere Ploegendienst Festival, TrailerFest, Oranje Zoet en Vieze Anita vanuit evenementenorganisatie Kairos laat hij samen met zijn team zien hoeveel plezier er in Breda gemaakt kan worden. Tijn creëert steeds opnieuw plekken waar iedereen welkom is en waar alle Bredanaars samen kunnen komen. Hij verbindt de stad op zijn manier. “De dingen die ik mis probeer ik zoveel mogelijk zelf te creëren om de stad wat toffer te maken.”

Verliefd op Breda
Op zijn negentiende ging Tijn in Breda wonen en is sindsdien niet meer weggegaan. "Ik ben inmiddels 37 en woon langer in Breda dan dat ik ooit ergens anders heb gewoond”, vertelt hij. Wat trok hem zo aan Breda? "Breda is een vette stad. Het heeft alles. Een mooie, gezellige stad met een bruisend studentenleven. Ik ben een beetje een Brabantse Rotterdammer. Ik kan vrij direct en duidelijk zijn, maar wel heel relaxed en sociaal. Dat heeft Breda ook wel, vind ik."

klein1.jpg

Gewoon doen wat je leuk vindt
Toen hij eenmaal afscheid nam van het studentenleven, was voor Tijn al duidelijk dat hij niet voor een baas wilde werken. Hij rolde eigenlijk onbedoeld het ondernemerschap in. Van evenementen organiseren tot horecagelegenheden openen. Hij doet het gewoon omdat hij het leuk vindt. Hij legt uit: " Als je bijvoorbeeld kijkt naar tapasbar Plan B, dan is dat ontstaan omdat het mij en Joost van Boekel leuk leek om een gezellig plekje te hebben op een pleintje waar mensen lekker kunnen tafelen en genieten. Niet per se omdat ik wilde gaan ondernemen in de horeca. De dingen die ik zelf mis, probeer ik zoveel mogelijk te creëren om de stad wat toffer te maken.”

Cultuur is vrijheid
De evenementen van Tijn en Kairos dragen bij aan de cultuur van Breda. Zo zie je op het Ploegendienst Festival een samenwerking voorbijkomen met Blind Walls Gallery en treedt v.v. EIGENBELANG op tijdens Vieze Anita. We vroegen Tijn wat cultuur in Breda voor hem betekent. Hij antwoordt: "Cultuur betekent voor mij vrijheid. Het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om jezelf te uiten. Eigenlijk is het één van de allerbelangrijkste waarden die we hebben. Vanuit cultuur en vrijheid ontstaan de mooiste dingen. Dat heb je niet als het uitgangspunt commercie en geld is. Met cultuur en vrijheid geef je de mensen én de stad de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Ik vind het leuk om daar een verbindende rol in te kunnen spelen.”

klein2.jpg

Iedereen is welkom
Dat Tijn een verbindende factor is binnen Breda, is te zien in de evenementen die hij samen met het team van Kairos organiseert zoals Ploegendienst, Trailer Fest en Vieze Anita. Wat hebben deze evenementen gemeen? Tijn vertelt: “Ik vind het belangrijk dat er plekken zijn waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Je merkt dat er soms wat weerstand zit in evenementen zoals Vieze Anita, waar de queer scene duidelijk aanwezig is. Die weerstand moet je juist opzoeken om mensen wat breder te laten kijken. Wat mij betreft mag en kan alles. Iedereen moet gewoon kunnen zijn wie die wil zijn.”

Uitdagingen
Het organiseren van evenementen en het creëren van toffe plekken in de stad gaat niet eenvoudig, benadrukt Tijn. “Het is heel vet om dit soort dingen neer te kunnen zetten in de stad. Maar het feit is wel dat het keihard werken is. Vooral op dit moment is het in de evenementenwereld lang niet makkelijk. Het wordt duurder om te organiseren en voor bezoekers wordt het ook steeds duurder om tickets en drankjes te betalen. Dit jaar heb ik misschien wel harder gewerkt dan ooit.” Ondanks de uitdagingen blijft Tijn vastberaden en gemotiveerd om door te gaan.

Blik op de toekomst
Wat brengt de toekomst voor Tijn? "Ik ben altijd bezig met nieuwe ideeën en projecten. Ik vind heel veel dingen tof, dat is ook mijn valkuil. Maar in de toekomst zou ik graag nóg meer met mensen willen werken. Ik merk dat het menselijke stuk in mijn ondernemingen nu al sterk naar voren komt. Dat zou ik graag willen uitbreiden. Zo wil ik een stukje bewustzijnontwikkeling meegeven aan de jongere generatie. Je kunt ook als je zachtaardig bent veel bereiken als ondernemer. Het hoeft niet altijd een keiharde business te zijn. Iedereen mag wat mij betreft wat socialer en liever zijn voor elkaar. Juist als je vanuit verbinding iets start, bloeit er iets moois op.”

Tijn is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Yassine Ikouaa

Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Yassine_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”

Yassine Ikouaa
Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Rosine Antersijn

Hartelijke vrijwilliger

rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."

Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen