Smaakmakers_campagnephotography_web-24.jpg

"Kijk naar wat wel kan. Ga ervoor!"


Sinéad Power
Oprichtster Stichting Roll with Us

Sluiten

Het is 2011 en Sinéad Power heeft last van een buikgriepje. Een week later is ze helemaal verlamd. Guillan-Barré syndroom, een aandoening van de motorische zenuwen, is de eerste voorzichtige conclusie van artsen. Om er snel aan toe te voegen: U moet er rekening mee houden dat u nooit meer uit uw rolstoel komt. Sinéad is boos, heel boos. Boos op het leven, haar familie, haar vrienden. Iedereen moet het ontgelden. Hoe kan haar zoveel onrecht worden aangedaan? “Ze noemden mij op een goed moment Terror-Sinéad.” Na zeven lange jaren die haar langs wanhoop, verzekeringsmaatschappijen en tot in het buitenland voerden, concludeert ze: “Ik ben dankbaar voor het liefdevolle leven dat ik leid. In zekere zin heeft het me verrijkt.”

 

“Het was overigens een verkeerde diagnose van de artsen. Ik had niet Guilan-Barré maar het zogenaamde CIDP, een chronische spierziekte waardoor het isolerende omhulsel van de zenuwen in mijn armen en benen beschadigd raakt. Voor de pijn maakte dat niet uit en ik was ondertussen ook nog steeds verlamd. Het laat zich het beste omschrijven als een continue zenuwpijn. Ook voelde mijn lichaam doods. Vergelijk het met het gevoel dat je wakker wordt en je arm slaapt.”

 

“Mijn vader hoorde over een robotpak waarmee ze in Cambridge experimenteerden. Het zou mensen die verlamd zijn in staat stellen weer te bewegen. Wij naar Engeland. Het robotpak bood voor mij geen uitkomst, maar ik probeerde daar ook elektrostimulatie uit op mijn been. En het bewoog weer! Vanaf 2014 ging ik daarom elke maand vijf dagen. Het ging steeds beter. Zo was er een afname van wondjes, mijn doorbloeding werd beter en staan en zitten gingen soepeler.”

 

De fysiotherapeuten van PMC Heusdenhout die Sinéad in Nederland hielpen, stonden versteld van de vooruitgang die zij boekte en besloten op cursus in Cambridge te gaan. “Het verschil in therapie zit ‘m met name in de een-op-een benadering van minimaal een uur in Engeland, in plaats van een half uur in Nederland. Ook kreeg ik witte bloedlichaampjes toegediend en maken ze in Engeland gebruik van technieken die de hersenen prikkelen door het stimuleren van spiergroepen.”

“Een probleem: mijn verzekeringsmaatschappij vergoedde deze therapie niet. Dus moest ik wel sponsors zoeken om mijn therapie te bekostigen, dat werd Stichting Roll with Us. Het gaat gelukkig beter met me. Ik heb baat bij mijn therapie, heb een leuke vriend en heel lieve vrienden en familie. Tijd voor een nieuwe fase. Ik ben een ontwikkelcentrum gestart vanuit Roll with Us. Die wordt nu, samen met Mee West-Brabant, verder uitgebreid. Een plek voor, door en met mensen met een lichamelijke beperking. Zo’n plek was er nog niet. Wij kunnen eindelijk onder elkaar te zijn, met elkaar lunchen of een workshop volgen. Naast een fysieke plek werken we aan een digitaal platform. Op dat platform presenteren onze ‘rollmodels’ zich. Zo kunnen ze hun cv tonen of zelf een fundraise opzetten om hun eigen therapie te bekostigen. Alles is gericht op de ontwikkeling van onze rollmodels. Het is voor hen heel belangrijk om zich te richten op de mogelijkheden die ze hebben. Ik zeg vaak tegen mezelf, maar ook tegen hen: Kijk niet wat niet kan, maar kijk naar wat wel kan. Ga ervoor!”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Steven van Batenburg

Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Steven_Smaakmaker_4x53_1_kopie.jpg

"Ik vind het leuk om te ontdekken wat mensen in beweging brengt en daar de juiste verbinding in te maken."

Steven van Batenburg
Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Bekijk smaakmaker

Rene Oomen

Radio- en documentairemaker

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"

Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Bekijk smaakmaker

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen