RAYMOND.jpg

Dankzij mijn vrijwilligerswerk heb ik nu een eigen bedrijf


Raymond van Beek
Initiatiefnemer Innovatief Hoge Vucht en vrijwilliger Zorg voor elkaar Breda

Sluiten

Als er iemand actief is in zijn wijk, dan is het Raymond van Beek wel. Hij is actief in de wijkraad, initiatiefnemer van Innovatief Hoge Vucht en zette voor Zorg voor elkaar Breda de Sociale Kaart op. En dat allemaal op vrijwillige basis. Raymond: “‘Ik ga voor een kruisbestuiving tussen ZZP’ers, kleine ondernemers, studenten, bewoners en ‘talenten’ in de wijk.”

Een paar jaar geleden zat Raymond zonder werk thuis. Woningcorporatie WonenBreburg vroeg hem toen deel te nemen aan een vrijwilligersproject in zijn wijk Hoge Vucht. Het project vond voor zijn flat plaats, dus Raymond dacht: waarom ook niet! Raymond: “In de rol van coördinator had ik al snel contact met de gemeente, de woningcorporatie, de buurtbewoners én fungeerde ik als ‘straatcontactpersoon’. Ik merkte: hé, maar dit is leuk!”

Kwaliteit en talent
Vanuit zijn enthousiasme raakte Raymond ook betrokken bij ‘Wijkavontuur’. Dit begon als een experiment en groeide uit tot een samenwerkingsverband van bewoners en professionals, die verbindingen legden tussen bewoners onderling en met corporaties, gemeente en overige instanties. Raymond: “Op gelijkwaardige voet gaven wij uitvoering aan bewonersinitiatieven die de wijk versterkten. Iedereen met zijn of haar eigen kwaliteiten en talenten.”

Kruisbestuiving
Toen Werk aan de wijk (bewonersinitiatief) stopte, vonden de buurtbewoners, waaronder Raymond, dat erg jammer. Daarom namen zij het heft in eigen hand en startten ze ‘Innovatief Hoge Vught’: een initiatief door én voor bewoners van de wijk, gerund door vrijwilligers. Raymond: “Innovatief Hoge Vucht is erop gericht om activiteiten voor de wijk, die bijdragen aan de sociale cohesie, te behouden én nieuwe activiteiten te ontplooien. Dan kun je denken aan een klussendienst, naaiatelier, fietsenmaker, ruilwinkel, sporten voor vrouwen of woonzorgdienst. Een mooie kruisbestuiving tussen ZZP’ers, kleine ondernemers, studenten, bewoners en ‘talenten’ in de wijk.”

Voldoening
Vanuit zijn steeds groter wordende netwerk, zette Raymond voor ‘Zorg voor elkaar Breda’ een Sociale Kaart op. Raymond: “Er zijn in Breda Noordoost zoveel organisaties actief, dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien. Voorbeeld: een vrouw lag in een moeilijk scheiding. Haar kinderen hadden een nieuw matras nodig, maar de vrouw had de financiële middelen niet. Zij zat met haar handen in het haar. Ik zei: ‘Ik ga voor jou wel even aan de gang.’ In samenwerking met maatschappelijk werk diende ik een aanvraag in en de kinderen kregen een nieuw matras. Hun blije gezichtjes, maar vooral de opluchting bij zo’n moeder: daar haal ik mijn voldoening uit.”

Eigen bedrijf
Vanuit zijn enthousiasme voor het vrijwilligerswerk besloot Raymond ook iets voor zichzelf te beginnen: “Ik weet veel van financiën en heb inmiddels een geweldig netwerk. Daarom startte ik mijn eigen bedrijf BudgetKracht. Als budget- en wijkcoach bied ik nu laagdrempelige en integrale ondersteuning aan. Dat zelfvertrouwen heb ik te danken aan mijn vrijwilligerswerk. Zonder mijn vrijwilligerswerk geen eigen bedrijf, geweldig toch?”

Andere Smaakmakers

Rosine Antersijn

Hartelijke vrijwilliger

rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."

Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Lotte van Boxtel

Bredase Ambassadeur van Cultuur

4x5_Smaakmakers3.jpg

“Ik wil ook gewoon een biertje kunnen drinken en ’s avonds weer veilig thuiskomen”

Lotte van Boxtel
Bredase Ambassadeur van Cultuur

Bekijk smaakmaker

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen