klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”


Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Sluiten

Als je door het Centraal Station van Breda loopt, is de kans groot dat je The Wild Knitting Room tegenkomt. Deze merkwaardige ruimte is het atelier van modekunstenaar en kledingmaker Maurice Spapens. Je zou Maurice bijvoorbeeld kunnen kennen van de wereldberoemde muntenjurk of één van zijn gebreide kunstwerken. Maurice heeft hart voor de stad. Letterlijk, want op dit moment breit hij samen met mensen over de hele wereld aan een hart van buitenproportionele grootte. Verbinding is het doel. Liefde is het uitgangspunt. “De universele taal is liefde en daarmee brei ik Breda aan elkaar.”

Verbonden aan Breda
Maurice is een geboren en getogen Bredanaar. Hier heeft hij zijn middelbare school en later ook zijn studie aan de St. Joost gevolgd. Het is de stad waar hij altijd mee verbonden is. “Hier voel ik me thuis, hier ben ik ook wel eens eenzaam. Ik heb me ingezet in de gemeenteraad, als raadslid, op het gebied van kunst, cultuur en sport. Zo lang als ik leef zal ik me inzetten voor deze stad, met name op het gebied van kunst en cultuur.”

The Wild Knitting Room
Mocht je door het Centraal Station van Breda lopen, aarzel dan niet om een keer bij The Wild Knitting Room binnen te stappen. Dat is juist de bedoeling volgens Maurice. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt en of je nu wel of niet kunt breien. Elk jaar krijg ik zo’n 60 kilo aan wol binnen, dus er is altijd wel genoeg materiaal om een lapje te breien. Het is mooi om te zien hoe mensen wanneer ze hier komen breien elkaar vinden, met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren.”

klein3.jpg

Verbinden door te breien
Een van de grootste kunstwerken die Maurice op dit moment maakt, is het levensgrote gebreide hart. Het idee? Iedereen over de hele wereld kan een lapje van ongeveer de grootte van een A4’tje breien en naar Maurice opsturen. Hij breit de lapjes op zijn beurt weer aan het steeds groter wordend hart. “Alle lapjes zijn welkom. Je bent ook meer dan welkom om binnen te lopen in mijn atelier en hier een lapje te breien. Ook voorafgaand werk dat ik heb gebreid, verwerk ik in dit kolossale hart. Ik heb al veel enthousiaste mensen mogen ontvangen. Zo ook een vrouw van in de 90 die uiteindelijk heel haar buurt erbij betrok om lapjes te breien. Ik hoor aan de trots en vrolijkheid in mijn stem dat dát precies is wat het kunstwerk moet zijn. Ik ben van mening dat liefde de universele taal is. Daarom wil ik een zo groot mogelijk hart maken. Ik ben begonnen met een gebreid hart van een meter bij een meter. Daarna tien bij tien en nu is het hart dertig bij veertig meter. Laat dat hart maar groeien. Ik stop pas wanneer we wereldvrede hebben, een soort van ‘De Vrede van Breda 2.0’. Als dat betekent dat het hart zó groot wordt dat het vanuit de ruimte te zien is, dan is dat helemaal niet erg.”

Het belang van kunst en cultuur
Kunt en cultuur is het allerbelangrijkste wat we hebben, meent Maurice. “Het maakt niet uit of je veel geld, grote huizen en auto’s hebt. Sterker nog, je ziet juist dat veel mensen die hun leven toewijden aan een carrière later hun rust zoeken in schilderen, potten bakken of een andere vorm van expressie. Dat is de essentie van kunst en cultuur. Een kunstenaar zal als uitgangspunt nooit haat gebruiken om een kunstwerk te maken. Dat gebeurt juist uit passie en liefde.”

klein1.jpg

Heb elkaar lief
Wanneer we vragen wat Maurice graag Bredanaars mee wil geven, dan is zijn antwoord liefde. “Houd van jezelf, dan houd je ook van een ander. Heb elkaar lief en gun elkaar de ruimte. Ik zie Breda het liefst als de échte hoofdstad van de liefde. We hebben passie hier. Het is hier gemoedelijk. Er is kunst en ambacht. Het grote geluk zit ‘m in hart voor elkaar hebben en voor de stad waarin je leeft.”

Maurice is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Lidwien Hupkens

Creatief directeur bij Stroom Events

Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Bekijk smaakmaker

Liek van Egmond

Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder

DD-Smaakmakers2024_Liek-2_kopie.jpg

"Ik houd Breda aan zijn woord."

Liek van Egmond
Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen