"Ik geef Bredase amateurs een podium."
Mariëlle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder
Breda en Mariëlle Houben zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je haar niet kent van Breda Marketing (voorheen de VVV), dan ken je haar vast van haar betrokkenheid bij diverse muzikale en theatrale initiatieven in de stad. Denk bijvoorbeeld aan de Bredase Revue of een van de leukste koren van West-Brabant: Nootwaar. Sinds ze voet in Breda zette, heeft Mariëlle zich ingezet voor allerlei zang- en cultuurprojecten. Mariëlle geeft met hart en ziel Bredase amateurs een podium. Dat leverde deze 76e Bredase Smaakmaker zelfs een koninklijke onderscheiding op! "Wanneer we met z'n allen een optreden neerzetten, emotie overbrengen en ervoor zorgen dat mensen even alles vergeten, is dat het mooiste wat er is."
Muziek, zang en cultuur als basis
Als kind maakte Mariëlle kennis met zelf muziek maken bij het jongerenkoor in Oud-Gastel. Het is volgens haar de vonk geweest die haar passie voor samen zingen en muziek maken heeft aangewakkerd. Ze vertelt enthousiast: "Muziek en zang zijn erg ontspannend en werken als een fantastische uitlaatklep. De manier hoe je met een groep een muziekstuk opbouwt en hoe iedereen bijdraagt aan het geheel geeft een enorme kick en ontzettend veel energie, vind ik."
Die passie voor muziek, zang en theater zou er uit eindelijk voor zorgen dat Mariëlle later ook organisatorisch in de wereld van theater en muziek terechtkwam.
De Bredase Revue
Op jonge leeftijd verhuisde Mariëlle naar Breda om te werken bij het VVV-kantoor. Het werd de stad waar ze verliefd op werd, altijd voor is blijven werken en nooit meer uit weg zou gaan. Hier begon ook haar tijd in de theaterwereld. Ze startte bij 'De Grôtste Mââuwert van ut Kielegat', het welbekende carnavalsevenement waar de beste tonprater (lees: grappenmaker) van Breda wordt verkozen. Vanuit dat bestuur kwam de ambitie om iets groots neer te zetten wat uiteindelijk de Bredase Revue werd. Ze legt uit: "We wilden een grootser carnavalsevenement neerzetten in de vorm van een bonte avond. Dat werd uiteindelijk een Nieuwjaarsrevue in Stadsschouwburg Concordia en daarna Chassé Theater. Langzaam maar zeker groeide de revue uit tot een productie met een eigen orkest, koor, tekstschrijvers en componisten. We betrokken iedereen erbij. Op een gegeven moment hadden we meer dan 200 mensen die ieder jaar meewerkten aan de voorstellingen. Het werd eigenlijk op amateurgebied het grootste evenement van Breda. Het is een superleuke tijd om op terug te kijken. Daar heb ik mijn liefde voor theater echt ontdekt. Ik maakte kennis met alle facetten van het theater maken. Omdat mijn man ook in het revuebestuur zat, stond bij ons thuis het hele jaar in het teken van die ene week in januari wanneer de revue draaide. Om op zo'n schaal samen iets neer te zetten geeft ontzettend veel voldoening. Ik kom vandaag de dag nog steeds mensen tegen die elkaar tijdens de Bredae Revue hebben leren kennen. Daar zijn vriendschappen voor het leven ontstaan en dat is natuurlijk ook leuk om te zien."
Het effect van zang
Vanaf het begin van Nootwaar, twintig jaar geleden, tot op de dag van vandaag is Mariëlle actief in het koor. Ze heeft daar drie termijnen als voorzitter er nu net op zitten. In de tussentijd heeft ze ook meegewerkt aan Amu-Sing, een muzikaal en culinair initatief in Etten-Leur voor het goede doel.
Nootwaar is voor Mariëlle het leukste koor van Breda. We vroegen haar waarom ze dat vindt. Lachend vertelt ze: "Ik denk dat iedereen van zijn eigen koor vindt dat hij in het leukste koor zit. Wat Nootwaar voor mij zo leuk maakt, is de fijne groep mensen en het repertoire waarmee we optreden. Zo zingen we bepaalde medleys waarbij we een grappige splitsing tussen mannen en vrouwen hebben en zie ik het publiek met een grote lach op hun gezicht. Vervolgens zingen we 'Door de Wind' en ontroeren we mensen. Ik vind het heel leuk om te zien dat je binnen 20 minuten zo'n bereik aan sentiment kunt losmaken bij luisteraars. En die emotie over brengen en ervoor zorgen dat mensen even alles vergeten, is het mooiste wat er is. Ik denk in zekere zin dat dit soort activiteiten en initatieven ook bijdragen aan je gezondheid. Voor mij in ieder geval wel."
Met Nootwaar heeft Mariëlle een aantal grote optredens neergezet, waaronder op het Spanjaardsgat Festival met het officiële orkest van de Koninklijke Marechaussee en vijf jaar geleden in het Chassé Theater met de Nieuwe Veste Bigband en Karin Bloemen. Haar inzet voor organisaties als de Bredase Revue, Amu-Sing en voor Nootwaar en haar betrokkenheid als vrijwilliger bij andere organisaties heeft haar uiteindelijk een koninklijke onderscheiding opgeleverd.
Ga er vol voor
Mariëlle zet zich met hart en ziel in voor alles waar ze aan begint. We vragen haar wat ze wil meegeven aan mensen die in de zang- en theaterwereld ook hun stempel willen zetten. "In de tijd van de Bredase Revue was het op den duur alles waar we aan konden denken. Dat is ook het effect als je met gelijkgestemden iets aanpakt. Ik zou zeggen zoek elkaar op en ga er vol voor. Maak er het beste van en probeer iedereen bij te betrekken. Samen kun je veel bereiken.":
Mariëlle is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.
Andere Smaakmakers
"Ik houd Breda aan zijn woord."
Liek van Egmond
Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder
“Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”
Yassine Ikouaa
Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike
"Ik ontmoet Breda aan tafel."
Desiree Martis
Journalist en hartelijke vrijwilliger
"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."
Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder
Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!
Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!
Smaakmaker toevoegen