Smaakmakers_campagnephotography_web-29.jpg

"Wij hebben met elkaar 'een ketting van zorg' gevormd"


Marian Pistorius
Wijknetwerker bij Surplus en projectleider van het Brakkenfestival

Sluiten

De eerste week van de zomervakantie start steevast het Brakkenfestival. Een festival voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Jaarlijks melden zich 1250 kinderen per dag en er zijn vijftig activiteiten te doen: van sport en spel tot koekjes bakken en van kunst en cultuur tot bloemstukjes maken. Als het maar samen kan en gezellig is. Gemiddeld 300 vrijwilligers zetten zich die week in. En niet alleen die week want er is ook nog een ‘Brakkenfestival on tour’. 25 keer per jaar rukken de vrijwilligers uit om scholen, jeugdcomités, carnavalsverenigingen of bijvoorbeeld voetbalclub NAC te helpen met het organiseren van een kinderactiviteit. Wie die vrijwilligers allemaal ondersteunt: Marian Pistorius, die bij Surplus ook werkzaam is als wijknetwerker.

 

“De coördinatie van het festival is intensief. Het wordt bezocht door kinderen zonder, maar ook met een beperking. Net als de vrijwilligers, ook een combinatie van mensen met en zonder een beperking. Maar die drukte is het meer dan waard. Kinderen verdienen het zichzelf te mogen zijn en om samen te kunnen spelen. Of het nu kindjes uit Breda zijn of kindjes van statushouders: spel is belangrijk voor je ontwikkeling. Waarom ik me zo inzet? Ik ben een kindervriend, maar meer in zijn algemeenheid kom ik op voor mensen waarbij het op een of andere manier niet vanzelf gaat.”

 

“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik heb voor mijn werk wel eens zo’n talentenscan ingevuld. Daar komt het profiel ‘helper’ uit. Ik weet zeker dat ik dat van mijn ouders heb. Dat zijn lieve, zorgzame mensen die op hoge leeftijd nog altijd voor anderen klaarstaan. Zo zat mijn vader bij de brandweer en zoekt hij nog wekelijks een collega op die door dat werk in een rolstoel belandde. Mijn moeder is echt een oorlogskind, verloor veel familie en vrienden, maar blijft zich inzetten. Dat is mijn basis, zij hebben me gemaakt tot wie ik nu ben.

Als wijknetwerker van Surplus in Breda Noord is Marian veel in de wijk te vinden. Haar vaste standplaats is Pluspunt ‘de Wisselaar’. “Als ik het heel netjes zou moeten formuleren dan zijn wij ‘de noodzakelijke schakel om burgers en groepen burgers in hun sociaal functioneren te bevorderen’. Waar het in de praktijk op neerkomt, is dat we de ogen en de oren van de wijk zijn. Zo signaleren we wanneer iemand eenzaam is. Dan ondernemen we actie: een gesprekje met de wijkagent, een telefoontje naar de woningbouwvereniging et cetera. Het gaat de hele dag door. Mijn telefoon staat nooit uit. Ik bedoel: een telefoontje kan cruciaal zijn. Maar er gebeurt meer bij Pluspunt de Wisselaar. “Ouderen die niet meer willen, kunnen of durven koken thuis, zijn bij ons welkom. Drie keer per week eten ze bij Pluspunt de Wisselaar. Het vergroot gelijk hun sociale netwerk.” En een netwerk hebben, is belangrijk volgens Marian. “Waar ik echt heel trots op ben, is dat wij met de medewerkers van Surplus, onze samenwerkingspartners én mensen uit de wijk een sterk netwerk vormen. Zo woont hier een meneer die eigenlijk naar een zorginstelling moet, maar hij wil echt niet. Wij hebben met elkaar ‘een ketting van zorg’ gevormd zodat hij thuis kan blijven wonen. De ene drinkt koffie met hem en dan andere brengt hem naar het ziekenhuis. Zo doen we dat hier.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Sinéad Power

Oprichtster Stichting Roll with Us

Smaakmakers_campagnephotography_web-24.jpg

"Kijk naar wat wel kan. Ga ervoor!"

Sinead Power
Oprichtster Stichting Roll with Us

Bekijk smaakmaker

Lieke Kuijper & Eline Kouwenberg

Oprichters Stichting BO Breda

Smaakmakers_campagnephotography_web-27.jpg

"Voel, omarm en vier je identiteit. Iedereen moet mee kunnen"

Lieke Kuijper en Eline Kouwenberg
Oprichters Stichting BO Breda

Bekijk smaakmaker

Marian Pistorius

Wijknetwerker bij Surplus en projectleider van het Brakkenfestival

Smaakmakers_campagnephotography_web-29.jpg

"Wij hebben met elkaar 'een ketting van zorg' gevormd"

Marian Pistorius
Wijknetwerker bij Surplus en projectleider van het Brakkenfestival

Bekijk smaakmaker

Joke Griekspoor

Vrijwilliger en luisterend oor

Smaakmakers_campagnephotography_web-25.jpg

"Het ergste wat een mens kan overkomen, is overbodig worden"

Joke Griekspoor
Vrijwilliger en luisterend oor

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen