Smaakmakers_campagnephotography_web-15.jpg

"Een slimme senior is op zijn toekomst voorbereid"


Maan Peters
Initiatiefnemer van Wonen met Gemak

Sluiten

Ouderen zijn genoodzaakt langer thuis te wonen. Regelmatig betekent het dat de woning aangepast moet worden, dat bijvoorbeeld de badkamer moet worden verbouwd. Maar soms is het ook beter om de eigen woning te verlaten en op zoek te gaan naar een andere (senioren)woning. Maan Peters van ‘Wonen met Gemak’ maakt zich sterk voor ouderen in Prinsenbeek en daarbuiten: “Ik raad senioren vooral aan om de woonscan te doen. Die geeft je duidelijkheid en inzicht hoe het gesteld is met jouw eigen woonsituatie en is nu nog kosteloos. Een slimme senior is op zijn toekomst voorbereid!”

 

“Het is trouwens niet waar dat ouderen vooral langer zelfstandig wonen omdat ze daar door de overheid toe gedwongen worden. Ze willen het in de regel zelf. Hoe ik zo betrokken raakte bij dit onderwerp? Ik stopte 13 jaar geleden met werken en ben altijd geïnteresseerd geweest in het onderwerp. Acht jaar geleden pakte ik de handschoen, samen met vier anderen, op. We stuurden een enquête uit en wat bleek: het merendeel van de senioren in Prinsenbeek wil zelfstandig blijven wonen. Wel had bijna iedereen vragen over hoe je dat moest doen. Daaruit is ons initiatief ‘Wonen met Gemak’ geboren.

 

Op de website van Wonen met Gemak staan veel tips en tricks hoe een woning kan worden aangepast naar een woning die duurzaam zelfstandig bewoond kan worden. Ook vind je er advies over de financiering en subsidiëring van een verbouwing en kun je in contact worden gebracht met onafhankelijke aannemers. “De aanpassingen die senioren aan hun woning moeten doen, lopen erg uiteen. Soms is het iets dat je met behulp van een handige schoonzoon al kunt uitvoeren, maar dikwijls zijn het complexere verbouwingen, zoals het installeren van een inloopdouche of het wegnemen van drempels in de woning. We gaan zelf ook echt de wijk in. Daarin zijn we in Breda uniek. Ik bedoel, het blijft niet bij een website. We komen bij senioren thuis. Er is nog veel onduidelijk bij hen. Ik zeg wel eens: we zitten precies in het gat tussen huis en tehuis. Vroeger ging je naar een bejaardentehuis en hoefde je niet na te denken over je oude dag. Nu moet je wel nagaan hoe je in een veilig en comfortabel huis kunt (blijven) wonen. Daar spelen we met ons programma op in.”

“Inmiddels wordt ‘Wonen met Gemak’ gefaciliteerd door ‘Zorg voor Elkaar Breda’, een netwerk van Bredase maatschappelijke organisaties en de gemeente. Het initiatief vindt ook in andere Brabantse dorpen en steden navolging zoals Roosendaal, Gilze-Rijen, Made, Drimmelen en Bergen op Zoom. “Het is natuurlijk prachtig om te zien dat ons initiatief zo goed wordt opgepakt. Ik vind het ook mooi dat er bij dit initiatief zoveel partijen samenkomen. Ik bedoel, we hebben twee enthousiaste wethouders (Wonen en Gezondheidszorg) en gemeenteambtenaren die zich sterk maken voor het onderwerp. Dan hebben we netwerk ‘Zorg voor elkaar Breda’ en een aantal vrijwilligers. En dan werken we ook nog eens nauw samen met professionals zoals fysio- en ergotherapeuten, politie, brandweer, STIB, Breda Gelijk et cetera. Mensen hebben het wel eens over de participatiemaatschappij. Bij dit initiatief komt die echt tot uitdrukking.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Lidwien Hupkens

Creatief directeur bij Stroom Events

Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Bekijk smaakmaker

Bredase Kruidenmix

Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

FMO_8211_-_foto_website_en_persbericht.jpg

Maak een smaakvol gerecht met de Bredase kruidenmix en win een dinerbon!

Bredase Kruidenmix
Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

Bekijk smaakmaker

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Jibril Qorane

Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."

Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer en Oprichter van Bijles = Kennis

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen