LiesdeJongFoto.jpg

“Ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt”


Lies de Jong
Voorzitter Bridgeclub Hartenvrouw

Sluiten

“Je moet het in de tijd zien. Ik kon een leuke baan krijgen bij een felicitatiedienst. Ik kreeg een auto bij, maar mijn man wilde het niet hebben. Zo was dat vroeger. Hij was bang dat mensen zouden denken dat hij niet genoeg verdiende, dat hij zijn gezin niet kon onderhouden. Ach ja, dat was toen. Nu denk je, ik bepaal zelf wel of ik ga werken of niet.”

 

Lies de Jong leidt of lijdt, zoals ze licht sarcastisch stelt, al dertig jaar vrouwenbridgeclub ‘Hartenvrouw’. Ze ging zich op bridgen toeleggen om iets om handen te hebben, maar bij bridgen alleen bleef het niet. De overige leden zagen talent in haar en bombardeerden haar tot leider/organisator toen haar voorganger bridgereizen ging organiseren. “Ik weet nog goed dat ik ‘s avonds laat een keer thuiskwam en dat er een grote bos bloemen voor me stond. Het kaartje dat erbij zat, meldde: Gefeliciteerd, je bent het geworden! Ik had er eerst geen weet van wat dat betekende, maar het werd me al snel duidelijk dat ze me vroegen de club onder mijn hoede te nemen. Nu was ik al arbiter en speelde ik bij twee clubs, maar ik twijfelde toch even of ik dat wel wilde of kon.” De rest is geschiedenis.

 

“We komen 32 keer per seizoen bij elkaar. Met kerst spelen we een hele dag en eten we samen. Er zijn dan mooie prijzen te winnen. Op dinsdagmiddag spelen we altijd in café Flamingo in Ulvenhout. We beginnen om half twee en zijn even na half vijf klaar. We drinken een kopje koffie en aan het einde een glaasje wijn. Het is gezellig. Maar weet je, we zitten nu op 60 leden en we zaten op 72. De leden van de club raken op leeftijd.”

 

Zelf heeft Lies de respectabele leeftijd van 85 jaar. In haar omgeving raken niet alleen de leden van de bridgeclub op leeftijd, ook vrienden, vriendinnen en buren. Waar ze kan, bezoekt ze zieken en helpt ze een handje. “Ik bezoek twee keer in de week mijn oud—buurvrouw in de IJpelaar. Voorheen woonde ze boven me, maar op een dag lag ze op de grond, voor de deur. Nu drinken we koffie samen en kijk ik een beetje naar haar om. Dat zit in me, dat verzorgende. Dat heb ik van mijn moeder. Zij was ook nooit te kwaad om bij te springen. Of het nu in de banketzaak of de melkzaak om de hoek was.”

 

Met drie kinderen, vier kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen kan Lies terugvallen op een grote familie. Je zou bijna denken dat er geen tijd meer was voor een potje bridge. “Nou, spelen doe ik zelf heel af en toe. Als iemand in de file staat en me vraagt om al een beetje ‘voor te spelen’. Mijn rol bij wedstrijden is die van arbiter. Ik reken alle scores uit het hoofd uit, zet het thuis in de computer en mail iedereen de einduitslag.” Nu de kans zich voordoet, maakt Lies graag gebruik om de club te promoten. “We plaatsen wel eens een advertentie, maar tot nu toe krijgen we helaas weinig reactie. Dus bij deze: bent u geïnteresseerd, meld u dan bij ons. U krijgt er geen spijt van!” Op de vraag of er desnoods
mannen lid mogen worden van de vrouwenbridgeclub antwoordt Lies resoluut: “Nee, zover gaan we niet. Maar als ze af en toe kunnen invallen als er iemand uitvalt, dan zijn ze welkom, haha!”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen