Smaakmakers_campagnephotography_web-5.jpg

"Het maakt me trots dat laaggeletterdheid nu echt op de agenda staat."


Lianne Knobel
Accountmanager Nieuwe Veste

Sluiten

“Het begint met taal. Als je de taal niet kunt spreken of schrijven dan val je buiten de boot. Taal is zo wezenlijk. En het zijn niet bepaald weinig mensen die de taal niet goed beheersen. In heel Nederland hebben ongeveer drie miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. In Breda zijn het er ongeveer 17.000. Dat zijn geen domme mensen. Maar wel mensen die bijvoorbeeld de essentie van een brief van de gemeente missen. Of een recept van de dokter niet begrijpen en dan uit voorzorg maar driemaal daags een medicijn slikken dat tweemaal daags genomen moet worden.”

 

Lianne Knobel is begaan met mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven of met de computer kunnen omgaan. Zij is accountmanager bij de Nieuwe Veste in Breda en maakt zich hard, samen met partners zoals Surplus, ROC, Breda Actief, de gemeente, GGD, voedselbank, om een vuist te maken tegen laaggeletterdheid. “Met een aantal collega’s zijn we zelf begonnen met het opzetten van een programma. We deelden de overtuiging dat er in zo’n mooie stad als Breda hulp zou moeten zijn voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en de computer”

 

“Het is echt geen schande als je minder goed kunt lezen en schrijven maar we zien dat het voor mensen een enorme drempel is om dat toe te geven. Het zijn ook zo veel meer mensen dan je denkt. We begonnen ooit in de Nieuwe Veste met het geven van computerles. Daar wilden mensen zich nog wel voor opgeven, dat klinkt nog wel interessant. Maar als het je niet lukt om iets op te zoeken in een zoekmachine, dan legt dat een heel ander probleem bloot. We zijn heel rustig begonnen om deze groep verder te helpen en partijen als ROC en UWV te betrekken. Inmiddels staat laaggeletterdheid echt op de agenda. Dat maakt me trots. Breda is met het taalplan van de huidige wethouder Miriam Haagh zelfs vooruitstrevend!”

 

“Je moet lef hebben. Je moet durven toegeven dat je een probleem hebt als je laaggeletterd bent. Vaak lopen gezinsleden de gaten dicht, maar als bijvoorbeeld je partner komt te overlijden en je wordt op jezelf aangewezen dan is het ongelooflijk moeilijk als je de Nederlandse taal niet machtig bent. Zelf ben ik een aantal jaren terug een meer strategische functie gaan doen, maar er werken zoveel goede mensen in de Nieuwe Veste die je geweldig kunnen helpen. Mensen als Rinske Faas die TAALHUIS Breda coördineert. Het komt er toch op neer dat je bij mensen het vertrouwen wint om werk te maken van hun taalvaardigheid. Dat het veilig is en goed voelt.”

“Lianne heeft al veel mensen opgelucht en vol zelfvertrouwen de Nieuwe Veste zien verlaten na het doen van een taalcursus. Daarin wordt nauw samengewerkt met de eerder genoemde partners. Zij signaleren of iemand hulp kan gebruiken. Maar regelmatig is het ook de naaste omgeving die iemand een zetje geeft. “Eén meneer blijft mij altijd bij. Die ondernemer ging na 40 jaar met pensioen en had eindelijk echt tijd voor zijn kleinkinderen. Wat hem dwars zat, was dat hij zijn kleinkinderen geen verhalen kon voorlezen. Zijn vrouw heeft hem aangemoedigd om naar ons toe te komen en op cursus te gaan. Nu leest hij hen voor. Als ik dat hoor, is mijn week geslaagd.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Elisah Pals

Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

ELISAH_Smaakmaker_4x52.jpg

"Als we oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben, zou de maatschappij er anders uitzien."

Elisah Pals
Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

Bekijk smaakmaker

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen