Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."


Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Sluiten

Voor Jibril Qorane is mensen helpen vanzelfsprekend. Hij maakt impact met zijn bijlesorganisatie: ‘Bijles = Kennis’. Wat in Breda begon als een gunst, groeide uit tot een gezonde, sociale onderneming die zich focust op het helpen van zo veel mogelijk mensen. Niet alleen door bijles aan te bieden, maar ook door zich in te zetten voor ouderbetrokkenheid. Jibril maakt zich hard voor kansengelijkheid en geeft terug aan de community waar hij zelf zo veel van kreeg. “Ik duik met Breda in de boeken en wil zo ongelijkheid tegengaan.”

Van gunst naar sociale onderneming
Een kennis van Jibril in Breda vroeg hem of hij zijn zoontje bijles kon geven in wiskunde. Een kleine moeite voor Jibril. Maar ondanks die kleine moeite maakte het een groot verschil voor de leerling. Het is niet voor niets dat zijn dienst begon te lopen als een vuurtje, want binnen de kortste keren had hij 10 leerlingen. Hij wilde bijles blijven geven, maar had daarbij hulp nodig. Dat markeert de start van zijn onderneming ‘Bijles = Kennis’.

Zo veel mogelijk mensen helpen
Vanwege het grote succes had Jibril meer mensen nodig. Hij vroeg één van zijn vrienden om hulp. Dat kon, maar het geven van bijles is tijdrovend en zijn vriend vroeg om een kleine vergoeding. Logisch, dacht Jibril. “Ik wil gewoon zo veel mogelijk mensen helpen, dus ik zocht naar een haalbare en laagdrempelige oplossing. Ik vroeg de ouders van de kinderen die ik al bijles gaf om een kleine bijdrage. Hiermee kan ik mijn vriend betalen én meer kinderen helpen. Ook kinderen waarvan de ouders eigenlijk geen bijdrage kunnen betalen. Op basis van de bijdrage die mensen leveren weet ik hoeveel kinderen ik kan helpen en mocht er zelfs winst gemaakt worden, dan gaat dat terug in de onderneming om nóg meer kinderen te helpen.”

Smaakmaker Jibril aangepast website.jpg

Meer dan alleen bijles geven
Inmiddels is Jibrils onderneming verbonden aan veel basisscholen in Breda. En het blijft niet alleen bij bijles! Jibril en de bijlesdocenten, die vaak in tweetalige gezinnen zijn opgegroeid, fungeren ook als tolk. Ze bieden bijvoorbeeld hulp bij de welbekende ouderavonden op school. Daarmee brengen ze scholen, ouders en kinderen in Breda dichter bij elkaar. “Taalbarrières en culturele verschillen kunnen zorgen voor communicatieproblemen tussen leerkrachten en ouders met een migratieachtergrond,” weet Jibril. “Bijvoorbeeld in het laatste jaar van de basisschool, wanneer schooladviezen worden gegeven, is een effectieve samenwerking tussen ouders en leerkracht cruciaal. Onze docenten kunnen als communicatiebrug fungeren. Dit verbetert niet alleen de betrokkenheid van de ouders maar helpt ook leerkrachten om nauwkeuriger de capaciteiten van leerlingen in te schatten. Dat leidt tot passender schooladviezen en betere schoolresultaten. Iemand die op mavo begint, kan in Nederland nog steeds op universitair niveau eindigen. Ouders beseffen dat vaak niet en dat kan stress opleveren.”

Naast het onderwijs helpen Jibril en de bijlesdocenten van ‘Bijles = Kennis’ ook bij gesprekken met de gemeente en andere overheidsinstanties.

Helpen zonder iets terug te verwachten
Het helpen van mensen heeft Jibril van huis uit meegekregen. Het is onderdeel van zijn familie en cultuur. Lachend vertelt hij: “Er bestaan veel Somalische spreekwoorden. Mijn ouders hebben soms gesprekken waarbij ze heel veel spreekwoorden gebruiken. Een spreekwoord dat mijn vader graag gebruikt is: ‘Geef met je rechterhand en laat je linkerhand niets weten’. Het komt erop neer dat je hulp biedt zonder daar iets voor terug te verwachten”. Een instelling die Jibril van jongs af aan meekreeg en nog iedere dag uitdraagt. Behulpzaamheid zit in zijn DNA.

Smaakmaker Jibril aangepast website 2.jpg

Hulp in de toekomst
Wanneer we vragen wat hij in de toekomst nog wil bereiken, vertelt hij over zijn visie voor de langere termijn. “In Breda wil ik blijven groeien, de stad waar mijn initiatief is begonnen. Mijn doel is om steeds meer kinderen te helpen en de samenwerking naar meer scholen in de regio uit te breiden. Daarnaast plan ik om meer workshops voor ouders te organiseren in Breda, om hen extra ondersteuning te bieden. Deze activiteiten wil ik vervolgens uitrollen naar andere steden, volgens het succesvolle model dat we in Breda hebben opgebouwd. Over 10 jaar zie ik onze organisatie dan graag door heel Nederland. We staan nog in de kinderschoenen, maar we zijn nu al te vinden in andere steden zoals Den Haag en Rotterdam.”

Jibril is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Irene de Bruijn

Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Bekijk smaakmaker

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Lotte van Boxtel

Bredase Ambassadeur van Cultuur

4x5_Smaakmakers3.jpg

“Ik wil ook gewoon een biertje kunnen drinken en ’s avonds weer veilig thuiskomen”

Lotte van Boxtel
Bredase Ambassadeur van Cultuur

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen