COCK.jpg

Mijn kinderen grappen weleens: pap, jij blijft eeuwig jong!


Cock van Blerck
Fanatiek sportman en jarenlang trainer bij Atletiekvereniging SPRINT

Sluiten

Vlak na de oorlog belandde de Rotterdamse Cock van Blerck (87) in Breda. Hier ontmoette hij de liefde van zijn leven ‘Toos’ én startte hij zijn carrière als fanatiek sportman. Cock liep marathons, was jarenlang trainer bij Atletiekvereniging SPRINT en heeft een kast vol prijzen. En nog is zijn sportcarrière niet voorbij. Ondanks zijn twee kunstknieën geeft Cock twee keer per week powerwalk- en lenigheidstraining voor senioren op en rond het Chasséveld. Cock: “Beweging is het beste medicijn!”

Cock is een spring-in-het-veld. Hij speelde tien jaar trompet in de Marinierskapel, start binnenkort bij harmonie Vondel, was twintig jaar clown, trad op met Sjakie Schram en werd in 2008 Lid in de orde van Oranje Nassau. Maar zijn sportieve prestaties zijn nog indrukwekkender. Cock: “In mijn leven liep ik 28 marathons. Ik deed mee met de wereldkampioenschappen in Italië, kwam voor Nederland uit in een landenwedstrijd in Bern, werd militair kampioen en derde op het Nederlands kampioenschap marathon. In die tijd liep ik wel zo’n 120 kilometer per week! Dat waren nog eens tijden joh, in Breda.”

Buitenbeentje
Toen Cock bij Atletiekvereniging SPRINT startte, telde de club 110 leden. Van die leden was Cock het ‘buitenbeentje’. Cock: “Ik droomde ervan om lange afstanden te lopen, maar in die tijd was dat behoorlijk uniek. Ik weet nog dat mijn trainer tegen me zei: ‘Prima jongen, dan loop jij alles maar twee of drie keer zoveel als wij!’ Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels zijn we 28 marathons verder.” Na het NK marathon werd Cock jarenlang trainer bij allerlei sportverenigingen, waaronder SPRINT.

Hier maakte hij zich hard voor de langeafstandstraining. Uiteindelijk organiseerde Cock de Bouvigneloop, de voorloper van de Singelloop. Cock: “Op dat moment waren de langeafstandsloop en ik officieel geen ‘buitenbeentjes’ meer.”

Knuffelkont
Vandaag de dag werkt Cock (nog steeds) als sportmasseur en geeft hij, ondanks zijn twee kunstknieën, twee keer in de week powerwalk- en lenigheidstraining voor zijn medebewoners en leeftijdsgenoten van het Chassé Park. Cock: “Ik vind het geweldig om mijn ‘clubje’ bezig te zien. Ik probeer de mensen altijd te motiveren. Niet alleen in de sport, maar ook daarbuiten. Zo loop ik eigenlijk altijd wel te zingen en te fluiten, maak ik graag een praatje en ben ik ook een behoorlijke knuffelkont. Ik houd van mensen om me heen en hoop mijn positieve energie op anderen over te brengen.”

Pluk de dag!
Cock: “Mijn finish is niet ver meer, want ook ik word een jaartje ouder. Toch pluk ik nog steeds de dag! Mijn kinderen grappen weleens: ‘Pap, jij blijft eeuwig jong!’ En ik denk dat ze gelijk hebben. Ik ga graag met jonge mensen om, vertel ze moppen en zeg gedichten op. Zo blijf ik zelf jeugdig. Daarnaast geloof ik dat beweging het beste medicijn is. Dat pas ik niet alleen voor mezelf toe, maar deel ik ook heel graag met anderen.”

Andere Smaakmakers

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Raimke Groothuizen

Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

BDD_raimke_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil de docent zijn die ik zelf niet ben tegengekomen"

Raimke Groothuizen
Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen