ANN-1.jpg

Een onbevangen blik en een enthousiaste insteek leiden altijd tot iets positiefs


An van Dixhoorn
Organisator van vele buurtprojecten en ontmoetingen

Sluiten

An van Dixhoorn ken je misschien wel van de Cultuurnacht, Nassaudag en vele buurtparticipatieprojecten, waarin zij mensen samenbrengt. Haar uitgangspunt? Mensen vinden het heel leuk om elkaar te ontmoeten. Ook als ze dat in eerste instantie niet verwachten. An: “Ik vind het heerlijk als mensen zeggen: ‘O, maar met die, nee, dat gaat niet werken.’ Dan moet je net bij mij zijn. Ik denk dan, dat zullen we nog weleens zien!”

An is geboren en getogen in Breda, maar vervolgens de wereld rond geweest: “Na mijn studie in Tilburg ging ik, onder meer in Zuid-Amerika, aan de slag met communitybuilding. Eenmaal terug in Nederland miste ik mijn werk. Ik dacht toen: ‘Volgens mij kunnen wij hier in Nederland ook wel wat meer communitybuilding gebruiken.’ Vanuit die gedachte startte ik in 2005 mijn eigen bureau B-in motion.”

Ontmoetingsreisjes
Vanuit B-in motion organiseert An ‘ontmoetingsreisjes’: memorabele ontmoetingen met markante bewoners. An: “Op dit soort momenten tref je mensen met een heel andere blik op de wereld. Die kracht van zo’n persoonlijke ontmoeting zet ik ook in voor buurt- en wijkprojecten. In samenwerking met gemeenten en woningcorporaties organiseer ik ontmoetingen in een wijk. Zo krijgen we bewoners in beweging en werken we samen aan een idee of plan voor de toekomst.”

Ambassadeurs
An is van mening dat een onbevangen blik en een enthousiaste insteek altijd leidt tot iets positiefs: “In een buurt- of wijkproject leren buurtbewoners elkaar, maar ook de gemeente en woningcorporatie kennen. Belangrijk, want wanneer je bewoners serieus neemt, heb je de allerbeste ambassadeurs. Samen kom je dan tot een positief project voor en door de buurt of een advies waar iedereen achterstaat.”

Ode aan de Nassaus
An zet zich, samen met Isabelle Schol, tevens in voor Stichting BLIKsum: “In Rotterdam organiseerde Isabelle al jarenlang de Museumnacht. Zoiets wilden wij ook in Breda opzetten. Dat werd de start van de Cultuurnacht. Na vijf geweldige edities droegen wij dit evenement aan de Bredase culturele organisaties over. Onze focus kwam te liggen op De Nassaudag. Een dag waarop we vieren dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven.”

Dat zullen we nog wel eens zien!
An: “Mensen samenbrengen geeft altijd energie. Waarom? Omdat mensen het heel leuk vinden om elkaar te ontmoeten. Ook als ze dat in eerste instantie niet verwachten. Ik vind het heerlijk als mensen zeggen: ‘O, maar met die, nee dat gaat niet werken.’ Dan moet je net bij mij zijn. Ik denk dan, dat zullen we nog weleens zien! Negen van de tien keer, pakt zo’n ontmoeting dan juist heel leuk uit.”  

Andere Smaakmakers

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Pim van Ginneken

Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

4x5_Smaakmakers3_kopie.jpg

“De eenheid en verbroedering die we tijdens het carnavalsfeest meemaken, hoeft zich niet te beperken tot die vijf dagen per jaar.”

Pim van Ginneken
Medeoprichter Baronie TV en Bredase persoonlijkheid

Bekijk smaakmaker

Mariëlle Houben

Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

klein2.jpg

"Ik geef Bredase amateurs een podium."

Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen